Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Συμβολή στην κριτική κειμένου
Υπομνήματα, όροι και συντομογραφίες
Βιβλίο Ελληνική γραμματεία, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική >> Ελληνική γραμματεία, Αρχαία - Ιστορία >> Λατινική γραμματεία - Ερμηνεία και κριτική >> Λατινική γραμματεία - Ιστορία και κριτική >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Παπαχρυσοστόμου, Αθηνά (Papachrysostomou, Athina)
Εκδότης: Καρδαμίτσα
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-354-467-8 Καρδαμίτσα 2018
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 74
Η "Κριτική κειμένου" είναι ο κλάδος της φιλολογικής επιστήμης που μελετά τα κείμενα της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα και με έναν σαφώς προσδιορισμένο στόχο: την αναγωγή των κειμένων αυτών στην αρχική μορφή τους (ή όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν). Η διαδικασία αυτή της ανασυγκρότησης του κάθε κειμένου συνίσταται σε μια σειρά κριτικές ενέργειες· μελέτη των χειρογράφων, εξέταση της γνησιότητας του κειμένου, διόρθωση σφαλμάτων, εντοπισμός νόθων παρεισφρήσεων.

Το παρόν εγχειρίδιο καλειδοσκοπικά εστιάζει σε συγκεκριμένες πτυχές τεχνικής και λειτουργικής φύσεως της Κριτικής Κειμένου· αφενός παρέχει έναν συγκεντρωτικό κατάλογο, όπου αναγράφονται και ερμηνεύονται οι βασικές συντομογραφίες, οι τεχνικοί όροι και τα λοιπά κριτικά σύμβολα της Κριτικής επιστήμης, και αφετέρου παρουσιάζει δειγματικές αναγνώσεις (με συνοδευτικά επεξηγηματικά σχόλια) για τα τρία είδη υπομνημάτων που παρατίθενται σε κριτικές εκδόσεις κειμένων, δηλ. Υπόμνημα Πηγών, Κριτικό Υπόμνημα και Υπόμνημα Παραλλήλων Χωρίων. Ωσαύτως, στο εγχειρίδιο παρατίθεται μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της Κριτικής Κειμένου (με αναφορές στη στεμματική θεωρία και το στέμμα κωδίκων), καθώς και ενδεικτική περαιτέρω βιβλιογραφία.

Συναφώς, στόχος του εγχειριδίου αυτού είναι να προσφέρει ένα συμπαγές υπόβαθρο από τεχνικές γνώσεις, οι οποίες συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κατανόηση της διαδικασίας της παράδοσης των κειμένων και του συνακόλουθου πλέγματος διεργασιών της Κριτικής επιστήμης, όσο και για τη σφαιρική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού και λατινικού γραπτού λόγου.

Εν κατακλείδι, το εγχειρίδιο αυτό φιλοδοξεί να καλύψει το έως τώρα βιβλιογραφικό κενό και να καταστεί ένα χρήσιμο εργαλείο έρευνας για φιλολόγους, φοιτητές φιλολογίας αλλά και κάθε είδους μελετητές των αρχαίων κειμένων.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα